Prospectie in Extremadura!

Begin maart werd STARLING uitgenodigd op de Extremadura Birdwatching Fair ‘14. De beurs brengt vogelkijkers en -liefhebbers over heel de wereld samen in het Monfragüe National Park. Een 4-daagse trip beloofde een pittige combinatie van natuur, gevarieerde landschappen en een smaakje van het rijke cultuur- en historisch erfgoed van Extremadura. Volgende week doorkruist onze Spanjereis opnieuw de regio, met een lijstje aan leuke soorten op het programma. Tijd voor een prospectie!

De rit van de luchthaven van Madrid richting Monfragüe leverde reeds mooie waarnemingen op in de buurt van het park: Rode wouw, Zwarte wouw, 2 Grijze wouwen, Bruine kiekendief, Rode patrijs, een groep Koereigers en schitterende flocks van Zwarte spreeuw. Vol spanning naderden we onze bestemming.

In het hartje van de provincie Cáceres strekt de omgeving van Monfragüe National Park zich uit over 116.150 hectare beschermd natuurgebied. Kleine bergruggen, rotskliffen en spectaculaire kloven langs de rivieren Tajo en Tietar vormen de kern van het gebied. In en rond het nationaal park vind je een grote variatie aan reliëf en landschap: hellingen met mediterraan bos, landelijke boomweides of ‘dehesas’, glooiende vlaktes, uitgestrekte steppes, kleinschalig urbaan gebied,  … Een waaier aan biotopen.

De eerste voormiddag bracht STARLING een bezoek aan de Extremadura Birdwatching Fair die doorging midden in het park. Monniksgieren en Vale gieren zweefden gretig boven onze hoofden tijdens interessante ontmoetingen met lokale inwoners. De infostand van SWAROVSKI bood een heel arsenaal aan telescopen die naar hartenlust werden getest. Bij een middagwandeling in de omgeving van de beurs, liet een koppel jagende Havikarenden zich even mooi bekijken. Het rustige wandelpad leidde langs begroeide hellingen en kleine weitjes. Tijdens de korte tocht zagen we zingende Kleine zwartkop, Grauwe gors, Cirlgors, Europese kanarie, kleurrijke Blauwe eksters… Een alert Edelhert vluchtte dieper het bos in toen het ons in de kijker kreeg. Op een klein houten brugje vonden we een prachtexemplaar van Zuidelijke boomkikker om de dag af te sluiten.

Vroeg uit de veren, de volgende ochtend. We kregen een mooie start aan Portilla del Tiétar in het noordoosten van Monfragüe. Vanop dit indrukwekkende uitkijkpunt hadden we zicht op een koppel Spaanse keizerarend dat regelmatig uithaalde naar de vele Vale gieren die rondhingen op de klifwand. Goed verstopt in het struikgewas op de helling, konden we nog net een Oehoe onderscheiden. Ook Monniksgier, Rotszwaluw, Blauwe rotslijster en Grijze gors werden van op dit punt gezien. Aan de indrukwekkende rotsklif van Salto del Gitano-Peña Falcón vonden honderden gieren door het regenachtige weer maar weinig hoogte via thermiek. Een spektakel van laag cirkelende vogels rond grillige rotsformaties leverde erg leuke beelden op! Ook een tweede kalenderjaar Steenarend en een Zwarte ooievaar kwamen erg laag boven onze hoofden. Verder zagen we een overvliegende Raaf, een jagende Slechtvalk en Havikarend.

Tijdens een gezellige picknick langs de Almonterivier konden we van op een afstandje mooi een Slangenarend in zit bekijken. De tocht bracht ons verder naar de uitgestrekte vlakten ten westen van Santa Marta de Magasca. Een ideale omgeving voor steppevogels! Bij het scannen van de omgeving kregen we een groep van 4 Grote trappen te zien, en ook Kleine trappen, Zwartbuikzandhoen, Goudplevier, Kuifkoekoek, Grauwe gors en een overvliegende Aasgier en Rode wouw.

Een bezoek in de vroege avond aan het pittoreske dorpje Trujilo leverde een spektakel van jagende, baltsende en parende Kleine torenvalken. Langs het oude Arabische fort en de kerk van Santa Maria nestelden verschillende Ooievaars op de daken. Dit leverde opnieuw erg leuke beelden op! We overnachtten in de schilderachtige omgeving van Trujllo. Een ochtendwandeling bracht mooie waarnemingen van Steenuil op de lage muurtjes in de weiden, en ook Hop, Kuifkoekoek, zingende Kalanderleeuweriken, Zuidelijke klapekster, Roodborsttapuit en een nestelende kolonie Ooievaars aan een vervallen schuurtje.

Bij stops aan de Sierra Brava en Moheda Alta (Vegas Altas del Guadiana) kregen we groepjes Kraanvogels te zien die na hun overwintering nog niet richting noorden waren vertrokken. Daarnaast zagen we een aantal Steltkluten, 2 Grielen, grote groepen Koereigers, Kleine zilverreiger, Grote zilverreiger, jagende Kleine torenvalk, Buizerd, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Spaanse mus, Cetti’s zanger, zingende Graszangers en ook Iberische haas. Onze laatste excursieplaats langs de Embalse de Alange leidde langs stenige hellingen, met leuke waarnemingen van Zwarte tapuit, Blauwe rotslijster, Theklaleeuwerik en Vale gierzwaluw. Als afsluiter van de trip bezochten we ’s avonds het mooie Mérida, waar alle inwoners op straat kwamen met de jaarlijkse afsluiter van het carnavalfeest. Tijd voor een afscheidsdiner in stijl! 

Met een tevreden gevoel keerde STARLING terug naar huis. Het wordt uitkijken naar onze Spanjereis die volgende week vertrekt. Daarbij brengen we opnieuw een bezoek aan Monfragüe  in  Extremadura, en doorkruisen Spanje op zoek naar Bruine beer, Iberische wolf en Pardellynx. To be continued…

Ondergetekend: Annelies Jacobs

Hoofdafbeelding: Nature Travel Network/Laura M Kammermeier