Viroinweekend met Landschap vzw

Dit reisverslag geeft een idee van een algemeen natuurstudieweekend. Dergelijke weekends kunnen worden georganiseerd in de Hoge Venen, Famenne, Gaume, Viroin, Limburgse Kempen, kustregio, etc. voor vrienden en familie; afdelingen van natuurorganisaties of werkgroepen rond bepaalde thema's (fotografie/natuurstudie). Vraag vrijblijvend meer informatie via info@starlingreizen.be Alle foto's werden genomen tijdens de voorbereiding van het weekend en het weekend zelf!

Vrijdagavond, 23 mei, ontvingen we 5 Nederlandse leden van Landschap vzw voor het algemeen natuurweekend. Na een heerlijke Siciliaanse 'pasta a la Norma', klaar gemaakt door de gids, besloten we om nog het laatste uurtje van de dag mee te pikken aan een dassenburcht. Onmiddellijk bij aankomst vond deelneemster Brigitte een foeragerende Das! Al snel werd deze waarneming gevolgd door niet minder dan 4 Dassen samen. Na een half uur ravotten verdwenen ze uit beeld. Alvast een super start van het weekend. Op de terugweg naar de gite dartelde een heel jong Vosje vlak voor ons op de weg. Het ideale 'slaapmutsje'.

De volgende ochtend trokken we na een uitgebreid ontbijt en korte uitleg over de streek, recht naar de kern van het gebied: Nismes! Helaas was het geen ideaal vlinderweer. Toch hadden we veel leuke waarnemingen met onder andere Wespendief, Fitis, Gekraagde roodstaart, 10-tallen Grote Muggenorchis, Bergnachtorchis, Geelgors, Mannetjesorchis, een Rotsvlinder, enkele Aangebrande orchissen, Vliegenorchis, Icarusblauwtje, de eerste Muurhagedissen, Groot geaderd witje, Ree, Kalkgraslanddikkopje, Bruin dikkopje, Dwergblauwtje, etc. Ook werd de typische flora van een kalkgrasland aangeduid met soorten als Geel zonneroosje, Bevertjes, Gamanderbremraap, Witte engbloem, Echte gamander, Grote pimpernel, Blauwgras en vele vele andere soorten. De perfecte introductie voor het weekend.

Na de kalkhellingen met bijhorende picknick, trokken we richting Roche à L'Homme voor een fenomenaal uitzicht. Op weg naar het welbekende kruis, konden we genieten van de unieke Buxusbossen! Plots werden we overdonderd door een grasland vol met Bokkenorchissen. Puur genieten op een magisch punt in de regio.. Ook Grote keverorchissen, Groentje, Bloedooievaarsbek, Slangenkruid en Liggende ereprijs stonden hier in vol ornaat.

De namiddag werd afgesloten in de oostelijke Viroin waar 100den Bergnachtorchissen de show stalen samen met nog Vliegenorchis en enkele Bokkenorchissen. Een eenzame Koningspage vloog net op tijd langs voor het avondmaal!

Na een heerlijke maaltijd (salade met mozarella en ravioli pasta met oesterzwammen/dille), besloten we om de ondergaande zon mee te pikken op één van de zogezegde 'tiennes-kalkbulten' van de streek. 10-tallen Poppenorchissen, Hommelorchissen, Groene nachtorchissen en zelfs enkele hyper zeldzame VliegenXHommelorchissen konden we vinden naast de klassieke flora van de kalkhellingen. Onder goedkeurend oog van de ondergaande zon, konden we terug kijken op wat een heel geslaagde dag was geweest.

De volgende ochtend werd, na een uitgebreid ontbijt met eitjes op zijn Italiaans, gekozen voor de de noordelijke Viroin. Hier vinden we immers de typische kalkbossen met bijhorende flora. Wat dacht je van Vogelnestje, Brede Wespenorchis, Bosorchis, Bleek Bosvogeltje en Purperorchis?! Een Gewone wegslak zorgde even voor een fotografische extra.

Vervolgens werd gekozen voor één van de mooiste boswegen van de Viroin. Hier vonden we typische soorten als Bosparelmoer, Bont Dikkopje, Zilvervlek, Platbuik, Grote keizerlibel, Zilveren maan, etc. Deze rustieke setting was eveneens ideaal voor een geslaagde picknick.. Ondertussen werd ook een beeld geschept van de economie rond de jacht in Wallonië en de bijhorende impact op de bossen werd geïllustreerd met een bezoek aan een voederplaats. Na dit intermezzo kozen we via de gite om af te sluiten op een laatste kalkhelling. Op weg zagen we links en rechts een Buizerd vliegen en een enkeling zat te azen langs één van de pasgemaaide velden.

Voor de laatste stek van het weekend kozen we voor een minder gekende en onderschatte helling op vlak van natuurstudie! Door intensief beheer en het LIFE-project van enkele jaren terug, kunnen we hier terug genieten van een evenwichtig en volwaardig systeem. De keuze bleek een schot in de roos want naast veel van bovenstaande soorten konden we nog twee spectaculaire bonussoorten zien! Een Gladde slang kroop plots weg vlak voor de voeten van Billy en liet zich vervolgens in een holletje bewonderen voor iedereen. Heerlijk genieten. Ook zagen we op deze plek Geelgroene wespenorchis, helaas nog niet in bloei en enkel vegetatief. Het weekend werd afgesloten met Hondskruid of Piramide-orchis. Dit zette de teller van orchissen op 16 soorten orchideeën op een algemeen natuurstudieweekend. Best wel spectaculair!

Een speciaal woord van dank aan Jan en Aagje van Landschap vzw voor de fijne en professionele samenwerking!

Ondergetekend: David 'Billy' Herman