Leerrijke afknapper!

Afgelopen weekend stootte Billy tijdens een prospectietocht op een verdachte kat tijdens het fotograferen van de ondergaande zon in het landschap. De herkenning van Wilde kat is niet altijd even eenvoudig. Daarom willen we hier aan de hand van een moeilijk voorbeeld, alles nog eens op een rijtje zetten!

De kat zat te foerageren op een pas gemaaid weiland, ongeveer op een afstand van 800m. Omdat Billy geen telescoop bij zich had, besloot hij te gaan voor de foto. Alle overbodige attributen werden snel van het lijf gegooid en volledig in sluipmodus maakte Billy tempo aan de rand van de afsluiting van het weiland. De hooibalen die op het weiland lagen werden gebruikt om strategisch de kat te benaderen. De 'jizz' (general impression of size and shape oftwel vorm en voorkomen) zat niet subliem maar was minstens wel verdacht genoeg om er toch voor te gaan.

Op een afstand van een 100-tal meter zag de kat Billy gestaag naderen. Haar reflex was dan ook typisch drukken en vertrouwen op camouflage (hoewel dit eerder een overschatting van haar schutkleur was). De kat kon makkelijk tot op een afstand van 25 meter worden benaderd, tot waar de afstand van de afsluiting het korts bij de kat was. Ze reageerde niet op gepiep en geluid. Dan maar een poging om onder de afsluiting door te sluipen.. De kat werd stelselmatig alert en op een afstand van 15 meter besloot ze op te staan en weg te wandelen. Ze keek nog even achterom om vervolgens het hazenpad te kiezen..

Billy had voornamelijk gefotografeerd. Er stonden heel goeie kenmerken op de foto voor Wilde kat maar toch was de waarneming niet 100% overtuigend. Onder andere de onderkant van de hiel was volledig zwart wat wijst op hybridisatie en de grootte was niet opvallend fors. Daarom wou hij een tweede mening van zoogdierenspecialisten Daan Dekeukeleire en René Janssen. Ook zij waren niet overtuigd en suggereerden onmiddellijk een hybride en geen zuivere Wilde kat. Ondanks dat bepaalde kenmerken ook goed zaten. Hieronder een overzicht:

PRO

 1. forser dan Huiskat, gezichtstekening met eyeliner en parallelle streep
 2. korte staart met 4 ringen en 'donkere top'
 3. weinig tekening op lichaam en kop
 4. geen of nauwelijks rugstreep

CONTRA

 1. algehele vorm en voorkomen, te klein/licht van bouw voor een Wilde kat. Voor een jong was het nog te vroeg in het jaar!
 2. schattige 'gezichtsuitdrukking', niet de stoere gemene blik
 3. zwarte tenen en zwarte hielen van poten! Wilde kat heeft enkel zwarte tenen.
 4. ringen op de staart lijken vaag verbonden met lengtestreep, top staart niet overtuigend zwart 'gedopt in de verf', staart niet dik genoeg
 5. geen warme tinten in de vacht, geen wit bestoven gezicht, geen witte vlek op de borst (niet altijd bij Wilde kat maar wel vaak)

Om Wilde kat met zekerheid te determineren, is een goeie waarneming daarom heel belangrijk. Alle kenmerken moeten kloppen om zeker te zijn! Een handig overzicht voor determinatie van Wilde katten vind je op volgende sites:

 1. van Mulder
 2. van ARK
 3. van Treesforlife
 4. van Ambio
 5. van Highlandtiger

Met dank aan Diederik D'Hert, Daan en René voor de broninformatie.

Ondergetekende: David 'Billy' Herman