Ster van het weekend: de Rode wouw!

Voor de zomer editie van onze roofvogelworkshop, kozen we bewust voor de Oostkantons in de buurt rond Amel. Deze regio is het zwaartepunt voor Rode wouwen in België en augustus is een piekperiode om roofvogels te zien (veel uitgevlogen jongen worden zelfstandig). Een zalige ervaring die je zeker eens moet hebben mee gemaakt!

Reactie van deelneemster An: "De manier waarop jullie de workshop aanpakken is leuk en boeiend. Jullie zijn een sterk en aangenaam team. Stond echt perplex van jullie kennis en de ongecompliceerde overdracht ervan. Heb in mijn leven al ettelijke workshops gevolgd, zowel professioneel als hobby matig en geloof mij, dit was echt wel een weekend om van te snoepen!".

Vrijdagavond werden onze gasten ontvangen op het terras van de gîte voor het weekend. Telescoop in aanslag, een glaasje wijn en een fenomenaal uitzicht! De eerste Buizerds werden ontdekt en meerdere Matkoppen zaten te roepen in de tuin. Niet veel later zweefde de eerste Rode wouw over direct gevolgd door een Zwarte wouw (de enige van het weekend). Algemene kleur en indruk, ondiep gevorkte kortere staart en het ontbreken van witte vensters waren de meest opvallende kenmerken! Twee Kruisbekken vlogen langs en ook een Boomvalk en adulte Torenvalk werden genoteerd. Kers op de taart was een adulte Wespendief die open en bloot zat te drogen op een paaltje en daarna een mooie flye bye deed. Een jonge Sperwer liet zich mooi bewonderen in de telescoop en luidde de maaltijd in. Een flitsende start.

Na het Italiaans getinte avondmaal, die werd bereid door onze Starling kok, gaf Wouter een eerste introductie voor het weekend. Vooral topografie werd uitvoerig besproken samen met de algemene bespreking over roofvogels. Perfecte leerstof om te verteren tijdens de eerste nacht van het weekend.

De volgende ochtend nam Wouter ons, na een ontbijt met een observatie van Grauwe klauwier, op sleeptouw voor de volgende sessie. De algemene soorten werden besproken zodat een goede basis werd gelegd! Buizerd, Wespendief, Torenvalk, Sperwer en Havik kwamen uitvoerig aan bod. Daarna dwong het opklarende weer ons het veld in. Een overvliegende Raaf zette meteen de toon. We startten met een koppel Torenvalk en verschillende Buizerds en Rode wouwen. Zowel jonge vogels als adulte vogels werden mooi gezien. Egale verse vleugels versus geruide vleugels konden mooi worden vergeleken. Elke deelnemer had de leeftijdsbepaling al snel onder de knie en zag dat het goed was. Er werd ook gewezen op jachttechniek, manier van vliegen en de algemene indruk van grootte en vorm (de zogenaamde jizz). Een sluwe jagende Vos was een goeie vondst en leuke extra.

Na een rustgevende lunch met talrijke Kruisbekken en roepende Kuifmees, trokken we richting zuid. Ook hier zagen we eerder vermelde soorten in verschillende leeftijdsklasses en kleurvariaties. Een verre Wespendief was helaas niet bevredigend voor ons. Na een gezellig terrasje trokken we er op uit in de buurt van Born. Een adulte Slechtvalk was duidelijk te zien en als toemaatje zweefde een adulte Zwarte ooievaar over. Vanop het terras van onze gîte zagen we een gemengde groep van 10tallen Ringmussen en een paar Geelgorzen foerageerden in het naburige graanveld.

Omdat de volgende middag slecht weer werd voorspeld, schoven we de avondlezing op naar de zondagmiddag en kozen we unaniem voor een poging 'Oehoe'. Onmiddellijk bij aankomst was het raak en vonden we 2 extreem zalige Oehoe's die rustig zaten te wachten op de invallende duisternis! Met de nieuwe lichtsterke en vlijmscherpe telescoop van SWAROVSKI OPTIK, een mega belevenis. Mission completed, klaar voor een zorgeloze nacht.

De volgende dag gingen we na het ontbijt, onmiddellijk op pad om een slaapplaats van Rode wouw te bezoeken. Niet minder dan 10 verschillende exemplaren in alle vormen en maten werden waargenomen. Zowel zwevend vlakbij, in de verte, als in zit! Rode wouw, zonder twijfel de ster van het weekend. Vervolgens trokken we richting Recht. Grauwe vliegenvanger, Sijsjes en Glanskop kwamen allemaal op onze weg. Ook de eerste Appelvinken meldden zich aan maar zoals zo vaak, enkel wegvliegend of slechts heel kort in zit. Tot we plots twee beesten zagen landen in de top van een spar. Langdurig open en bloot in de tele, HEER-LIJK! Later zagen we nog een groep van 12 exemplaren. Een eind verderop vonden we nog twee krenten: zowel een juveniele als adulte Zwarte ooievaar konden we met de ganse groep langdurig bekijken en zelfs fotograferen! Een Sperwer zorgde voor wat animo en kwam mooi over gevlogen en her en der hingen Buizerds en Rode wouwen in de lucht.

Na onze lunch in een typische bakkerij van de streek vond Wouter de waarneming waar we zo hard naar uit keken. Al van ver kwam een Wespendief recht op ons af gevlogen. Terwijl het mannetje gestaag over vloog, somde Wouter rustig alle kenmerken op. Zo konden de deelnemers één voor één alles live bekijken. Alsof het op bestelling was!

Terwijl het begon te regenen, werd de namiddag ingevuld met een lezing over de meer schaarse soorten van de Oostkantons als Boomvalk, Bruine, Blauwe, Steppe- en Grauwe kiekendief, Zeearend, Visarend, etc. Gevolgd door een lezing over de hotspots in de Benelux en Europa. Zo had iedereen een compleet beeld gekregen van deze razend boeiende groep! Twee Vossen en de algemeenste soorten van het weekend lieten zich nog even goed zien vanaf het terras vooraleer iedereen terug huiswaarts keerde. Meer dan voldaan zat er alweer een razend leerrijk weekend op.