1.000.000 KEPEN!

Enkele weken terug werden door twee Waalse vogelkijkers enkele grote zwermen Kepen opgemerkt in Forêt d'Anlier (Belgisch Luxemburg). Dit bos is het grootste aaneengesloten bos van Wallonië en een mekka voor fauna en flora. Doortastend gingen de vogelkijkers op zoek naar de slaapplaats. En met succes!

Gisterenavond vatten we post samen met een 60-tal andere gegadigden. Vlak voor 17u begonnen de eerste groepjes toe te komen. Een climax werd bereikt om 17u30 met wolken van Kepen zo ver je kon kijken. Schattingen lopen op tot en met 1.000.000 Kepen. Ongezien en heel spectaculair beeld. Fotografisch een enorme uitdaging en moeilijk om de verhoopte beelden te maken. Maar wie niet waagt...

De grote vraag is nu natuurlijk: van waar komen die Kepen nu in godsnaam? Kepen zijn vinkachtigen die broeden in het Hoge Noorden. Iedere winter zijn ze bij ons te vinden, maar slechts heel uitzonderijk in zo'n aantallen. De laatste keer dateert al van een tiental jaar terug. Bij sneeuwval vind je ze vooral op de voedertafels in tuinen. Dit jaar zijn er uitzonderlijk veel aanwezig in forêt d'Anlier door de talrijke aanwezigheid van hun hoofdvoedsel: beukennootjes! En het wil nu dat dit bos gekend is om zijn 100den hectaren kwalitatief Beukenbos. Een filmpje van het spektakel vind je HIER.

Voor wie meer info wilt over dit spektakel of een beeld wilt krijgen van wat je kunt verwachten:

- Info over de locatie van de Kepen.

- Reportage van in Witry/België.

- Sfeerbeelden van in Duitsland afgelopen winter.

Veel succes! David 'Billy' Herman