Harde winter voor Kaspisch Berghoen!

In Centraal-Turkije is er het ongerepte Aladaglargebergte, dat heel erg op de Dolomieten lijkt. Dit gebergte maakt deel uit van de Taurusketen die zich uitstrekt over heel Azië. De Vlaamse Kathy Van Crombruggen woont hier en deelt haar waarnemingen van tijd met ons:

Het Aladaglargebergte herbergt heel wat bijzondere vogelsoorten. Eén daarvan is de Kaspische Berghoen (Tetraogallus caspius), een fazantachtige van ongeveer 60 cm. Alhoewel de zomers hier erg warm en droog zijn, kent het gebergte ook strenge winters met veel sneeuwval. Op dit ogenblik ligt er meters sneeuw.
In het witte sneeuwtapijt valt de anders goed gecamoufleerde Kaspische Berghoen nogal op. Omwille van de winterse weersomstandigheden zijn de vogels makkelijk te spotten op lagere hoogtes. Het Aladaglargebergte is sinds 1995 een beschermd natuurgebied en jacht is er strikt verboden. Toch zijn de schuwe vogels die op de rode lijst van IUCN staan een al te makkelijke prooi nu."

"Je kan momenteel ook moeiteloos vele Bezoeargeiten (soort Ibex) zien! In de diepe sneeuw zijn ze echter een heel pak minder mobiel dan in de zomer. De Wolven zijn daar maar al te graag mee gediend. De laatste jaren worden er ook steeds meer Lynxen waargenomen. We hadden zelfs het geluk één te fotograferen!

In april zullen we zelf de kans hebben om de timide Kaspische Berghoen te bewonderen. Hoewel deze schuchtere vogel normaal moeilijk te vinden is, zal onze lokale expert ons precies naar de juiste plek brengen in het impressionante gebergte.

Meer details vind je HIER.