Kattenreis 2014 grandioos succes!

De kattenreis van STARLING naar India was een groot succes! We konden meerdere exemplaren van 4 soorten katten soms van adembenemend dichtbij bekijken. In totaal zagen we 4 Tijgers, 6 Luipaarden, 10 Leeuwen en 6 Jungle cats. Daarnaast konden we ons vergapen aan 8 Lippenberen en 2 Wilde honden en als kers op de taart het uiterst moeilijk te vinden Schubdier dat werd aangevallen door een Luipaard, een unicum! Uiteraard konden we nog veel meer andere leuke zoogdieren spotten, zoals de Indische antilope, de Nijlgau, Sambar, Indische muntjack, Bengaalse vos en Reuzeneekhoorn. Op de extensie voegden we daar nog 3 heel fraaie Tijgers en ook Aziatische olifant aan toe! Kortom, een reis om in te lijsten en zonder enige twijfel opnieuw op het programma te zetten.

De reis startte in het westen van India in Gujarat. In dit deel stond alles in het teken van de Indische antilope (Velavadar), Leeuwen (Gir) en de Ezels (Kutch). In totaal maakten we in de parken 11 verschillende safari's en reden we een exclusieve night drive in Kutch. Dat leverde ons enkele Jungle cats op. In Gir waren we getuige van een spectaculaire paring van Leeuwen en in Kutch troffen we 10-tallen ezels aan! Om nog maar te zwijgen van de couleur locale, fraaie landschappen en desolate woestijn sfeer...

Vervolgens trokken we naar Tadoba, een park waar alles in teken van de Tijger stond! Hier was de sfeer net als ‘Jungle book’, maar de spanning werd ook voelbaar, zou de tijger worden gespot?

De eerste safari leverde nog geen succes voor de Tijger maar we vonden wel een Luipaard in een boom! Op de tweede safari was het raak, een Tijger enige momenten op het pad! Tijdens de derde safari werd het 'hectisch': rondom ons klonken overal gealarmeerde apen en herten, hier moest een grote kat in de buurt zijn... Na enig rumoer steekt vlak voor ons een Luipaard de weg over. Maar alsof dat niet genoeg was, steekt tot ieders verbazing een tijger van de andere zijde vlug dezelfde weg over!? Dit was nog nooit eerder gezien door de lokale gids!

De safari op de volgende dag leverde de ultieme Tijgerwaarneming op, de kat kwam recht naar ons toe lopend op de weg, passeerde ons en verdween in de jungle om vervolgens bij een meertje terug tevoorschijn te komen. Daar begon de Tijger uitgebreid te badderen en daarna de weg te vervolgen en opnieuw vlak voor ons te passeren… wat een moment en wat een schitterend dier! Op de terugweg naar de lodge  kwamen we in de schemer nog een lippenbeer en een tweede Tijger tegen, die op enige afstand door het gras struinde, wat een safari…

Onze reis vervolgden we naar Satpura park alwaar we vooral op zoek gaan naar Lippenbeer, Luipaard en Reuzeneekhoorn. Dit park ligt schitterend aan de rand van een brede rivier die eerst we eerst overvaren om vervolgens verder met de jeep op safari te gaan. Het heuvelachtige landschap vormt de voet van het Satpuure gebergte en is heel gevarieerd.

We treffen hier tijdens onze safari’s diverse Lippenberen, waaronder 2 keer moeder met jong. Hier beleven we wederom een fantastische ervaring wanneer we een prachtig Luipaard langdurig kunnen bekijken die zich toont in allerlei posen. Het spektakel eindigt in een ontmoeting tussen Luipaard en een Schubdier. Een zeldzaamheid van de buitencategorie hiervan bestaat mogelijk in geen eerder beeldmateriaal!

In de extensie worden we tenslotte getrakteerd op nog 3 fraaie Tijgerwaarnemingen waarvan een bijzondere schoonheid waarin het dier zich toont in al zijn kracht en pracht. We nemen ook de tijd om enkele vogelsoorten in beeld te brengen, zoals een jagend mannetje Steppekiekendief en de kleurrijke Black-throated bushtit. Al met al een reis om weer naar uit te kijken… van grote katten krijg je nooit genoeg.

Wil je mee in 2016? Dan vind je meer info hier.

Verslag: Janco van Gelderen