Excursie op maat naar de Hoge Venen!

Op zaterdag 04 april begeleidde STARLING een groep van 20 vogelkijkers. Een initiatief van Philippe Smets, gewestelijk coördinator van de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt.

Aangekomen op de Botrange bleek het weer erg grillig te zijn. Typisch voor de Hoge Venen! In de sneeuw vond de groep al snel 3 Blauwe Kiekendieven. De sneeuw werd heviger en we besloten na een half uurtje wijselijk om richting Dwerguilen te vertrekken.

Ook hier erg rustig en na enige tijd wachten besloten we in de namiddag terug te keren. We hadden het mannetje regelmatig dieper in het bos horen roepen en het wijfje riep duidelijk terug vanuit de nestholte... Plots vonden we op de terugweg 50 meter na de hoek het mannetje vlakbij de baan. De dag was gelanceerd!

Dan naar Oehoe. Dit liep vlot zoals gepland. Vos en verschillende  Rode Wouwen onderweg (we zouden er 11 zien die dag). Ook 2 Raven die een Rode Wouw lastig vielen en dit op een goeie plek waar we gemakkelijk konden stoppen, leuk!

 

 

Nadien lunch in Amel. Erg goed, iedereen was tevreden. We hadden keuze uit 3 verschillend lekkere soepen en geweldige broodjes kaas/hesp met groentjes. Een dik uurtje opgewarmd terwijl de hemel open trok.

Door de weersverbetering toch de planning aangehouden. Een schot in de roos. We parkeerden de auto's en wandelden het ganse stuk tot de visvijvers. We kwamen ogen te kort en zagen niet minder dan 7 verschillende Visarenden. Zittend, biddend duikend, enz. Vele 100-den foto’s werden geschoten. Ook een Zwarte Ooievaar maakte regelmatig toertjes boven ons hoofd en poogde af en toe te landen. Even later vonden we een tweede exemplaar veel verder weg! Vele Buizerds, Torenvalken, Sperwers, Havik en een Grote Zilverreiger waren ook van de partij. Nadien naar het koppeltje Waterspreeuw gereden, ook deze lieten zich na het nodige geduld super bekijken!

Dan terug naar de Hoge Venen waar we een grotere wandeling hadden gepland. Dit leverde Taiga Boomkruiper, Glanskopmezen, Goudvinken, natuurlijk vele Kruisbekken en Klapekster aan de kapvlakte op. Aangekomen bij de Dwerguilen vond onze gids al snel het vrouwtje dat zich fantastisch liet bekijken, nadien ook het mannetje die met een muis kwam aanvliegen en deze aan het wijfje gaf! Hier gebleven tot 20:00 en dan terug naar de wagen gewandeld voor diner en onze zaklamp.

 

 

Vervolgens trokken we naar onze plaats voor Ruigpootuil. Eerst Houtsnip, nadien op 2 plekken Bosuil gehoord en een roepend mannetje Oehoe. Het was jammer genoeg erg koud en de wind was terug goed aangewakkerd. We hebben erg hard geprobeerd tot 22:55, maar de Ruigpootuiltjes lieten niet van zich horen.. Volgende keer beter weer!

Ondergetekende: David Van den Schoor