Verkenning roofvogelhotspot Batumi in het voorjaar

Wat heeft Batumi in het voorjaar te bieden voor vogelliefhebbers? Wie sinds het programma 'In de Ban van de Condor' of al langer er eens heen wil, zou die moeten wachten tot het najaar? Gids Johannes vroeg het zich af en trok er vorig voorjaar op verkenning.

De badstad Batumi, gelegen aan de Zwarte Zee in het zuid-westen van Georgië, is ondertussen welbekend als trekpleister voor roofvogelliefhebbers. Met het miljoen langstrekkende roofvogels dat er werd geteld, is het plotsklaps de grootste telpost van Eurasië geworden in het najaar.

Maar over de voorjaarstrek is vooralsnog weinig bekend. De Batumi Raptor Count heeft er nog geen volledige voorjaarstelling op poten kunnen zetten, maar ook in het voorjaar zou de roofvogeltrek er behoorlijk dik kunnen doorkomen. Johannes ging de situatie in het voorjaar verkennen.

Aangekomen in een regenachtig Batumi, was het een blij weerzien met vrienden en de families waar we mee samenwerken. Ze vertelden ons dat het een milde winter was geweest en het enorm veel had geregend de laatste weken. Maar er was beterschap op komst. We genoten van een welverdiende nachtrust, en werden wakker onder een stralende hemel. Van timing gesproken!

Op de eerste ochtend trokken we de Chorokhi delta in, die net ten zuiden van de stad Batumi gelegen is. In het najaar wordt deze delta geplaagd door tientallen jagers, maar in het voorjaar wordt er niet geschoten en blijkt het er zalig vogels kijken.

Wil je dit zelf eens meemaken in 2017? MEER INFO HIER

De eerste stappen in de delta zetten meteen de toon, het bulkte er van de vogels. De grazige vlaktes van het voormalige militaire oefenterrein leverden meteen grote groepen gele kwikstaaren op, met daartussen enkele Roodkeelpiepers in prachtkleed. Er was duidelijk een fall van Paapjes want op elke struik en bult zat er wel eentje op de uitkijk. De mannetjes met hun oranje keel staken scherp af tegen de blauwe lucht. Een eerste Kleine Klapekster werd opgemerk, en we werden opgeschrikt door een voorbijscherende Steppekiekendief, een prachtig 2e kalenderjaar mannetje.  Naast een mooie reeks aan algemenere trekvogels kwamen we nog een mannetje Citroenkwikstaart tegen, en ons geluk kon niet op toen een Sakervalk voor onze neus opvloog. Jammer genoeg verdween die snel achter een rij bomen, en kregen we hem niet meer te zien. Dat werd dan weer gecompenseerd met wat lage trek van roofvogels. Zo konden we enkele Schreeuwarenden zien overkomen, tientallen Zwarte wouwen en een jonge Steppearend.

We schoven langzaam verder op richting de monding, en op zee vonden we enkele Parelduikers in broedkleed, die hier de waarschijnlijk de winter hebben doorgebracht, alsook een meerdere Tuimelaars en Gewone dolfijnen.

Zin om mee te gaan in april? Klik snel door!

Rond de middag hadden we een meeting gepland, en keerden we terug naar Batumi. Na de vergadering was er opnieuw tijd om wat vogels te kijken. We kamden eerst het 'Miracle Park' uit, een park dat vlak aan de kust ligt in centrum Batumi en werkt als een magneet op trekvogels. Het wemelde er ook van de kwikstaarten en gorzen, en we vonden er oa. Roodkeelpieper, HopSperwergrasmus en vele andere. In de avond konden we nog enkele plasjes  bekijken aan de noordkant van de Chorokhi rivier. Hier bleken heel wat steltlopers te rusten, met onder andere een groep Grutto's, Kemphanen, alsook Klein Waterhoen, Woudaap en Roerdomp.

Het dagje leverde uiteindelijk 110 vogelsoorten op, niet slecht als opwarmer en dat zonder echt hard moeite te doen.

Zin om dit voorjaar met ons mee te gaan naar Batumi? Ontdek de voorjaarsreis 2017 HIER

Na deze pitstop in Batumi trokken we verder op rondreis in Noord-Oost Turkije. Een deel van de groep keerde hierna terug naar huis, enkelen konden nog terug naar Batumi om de roofvogeltrek mee te maken.

We hadden namelijk het nieuws binnen gekregen dat er in Eilat een recordaantal wespendieven was doorgekomen. Als de trek eenzelfde snelheid aanhoudt als in het najaar, dan zou deze golf ons na 3-4 dagen bereiken. Met goede moed stonden we daarom op de bekende heuvel in Sakhalvasho, uitkijkend naar zuid deze keer. De berekening klopte, en het werd een memorabele dag. Vanaf 9h kwam er een stroom wespendieven op gang, die aandikte tot de middag, en waarbij er 100en Wespendieven per minuut passeerden. Helaas waren we met te weinig om het allemaal te tellen, maar genieten was het zeker. De trek werd gekruid met Schreeuwarenden, Zwarte wouwen, Dwergarenden, enkele Aasgieren kwamen over, een dozijn Grauwe Kiekendieven en een groepje Zwarte Ooievaars. Overweldigend was het, zoals in het najaar!

Overtuigd om dit voorjaar mee te gaan? Schrijf je HIER in!

Kortom, het voorjaar heeft een hele set voordelen. Hoewel de roofvogeltrek misschien minder abundant is, bied het voorjaar zeker ook goeie dagen voor vogeltrek. Het is er een komen en gaan van talrijke roofvogels en zangvogels, ze zijn soms zelf mooier en beter te zien dan in het najaar. Daarnaast is het voorjaar een betere periode om het hooggebergte te verkennen, en op zoek te gaan naar de specialiteiten van de Kaukasus.

Omdat de verkenning zo een succes was, hebben we een reis naar Batumi en Georgië in het voorjaar op poten gezet! Wie mee wil, kan hier inschrijven:

http://www.starlingreizen.be/nl/reizen/vogelreis-georgi%C3%AB-roofvogels-batumi-extensie-endemische-vogels-van-de-kaukasus