Lauwersmeer, thuishaven van STARLING!

Natuurworkshops zijn een uniek concept in de natuurreis sector. Ze combineren theorie en praktijk in één activiteit. De bedoeling van onze natuurworkshops is om jouw natuurkennis op korte tijd op een luchtige manier, naar een hoger peil te loodsen. En daar slagen we in! De workshop steltlopers in het Lauwersmeer liep als een trein, en nu kunnen de deelnemers vlot steltlopers op naam brengen. Missie geslaagd! Deze workshop werd ondersteund door SWAROVSKI OPTIK.

Vrijdag, 07 augustus 2015! De deelnemers van de steltloperworkshop worden hartelijk verwelkomd in Logement Doosje in het Lauwersmeergebied, een oase van rust te midden de polders. Het is gelegen op een boogscheut van Ezumakeeg, één van de meest spectaculaire steltlopergebied van Nederland. Wat zeggen we? Zonder overdrijven kunnen we wel stellen dat het de spectaculairste steltlopergebied van West-Europa is. Na een heerlijke aperitief, een schitterende flyby van 1000den Spreeuwen (jawel, onze mascotte was ook hier massaal aanwezig) en een verrukkelijke maaltijd zijn we klaar om er in te vliegen. De eerste lezing, topografie en leeftijd is een feit!

Klik op de foto's voor een vergroting te zien, wil je mee op de workshop steltopers in 2016 klik dan HIER.

De volgende ochtend is iedereen om 7u paraat. Recht naar het wad gaan we, een goed voorbereid schot in de roos. 100den, 1000den, 10.000den steltlopers verzamelen zich op de slikplaten, velen hebben dit nog nooit eerder gezien! De Tureluurs leren we algauw kennen. Stelselmatig bouwt de soortenlijst op. Zilverplevieren, Rosse grutto's, Regenwulpen, Bonte strandlopers, Krombekstrandlopers, Wulpen, noem maar op... Roepend, vliegend en foeragerend; verschillende leeftijden passeren de revue: van juveniele vogels tot adult zomerkleden en adult winterkleden. Wat een veelbelovende start!

Schrijf je HIER in voor de workshop van 2016.

Na een uitgebreid ontbijt leren we alles bij over de ruiters, ook wel Tringa-steltlopers genoemd. Een kort voorbeeld uit de lezing kan  HIER. Na de theorie volgt de praktijk! Bosruiter, Witgat, Oeverloper, Zwarte ruiter en Groenpootruiter werken heel goed mee. Kers op de taart zijn enkele Reuzensterns, Wespendief, Baardmannetjes, een Zwarte stern en een Havik! De namiddag is snel voorbij en in ons super gezellige logement genieten we van een heel verzorgde maaltijd! Een zonsondergang bij Ezumakeeg met 1000den steltlopers en andere leuke vogels is de perfecte afsluiter..

Lees HIER meer over de workshop steltlopers in 2016.

De volgende dag volgen we hetzelfde scenario, we starten bij het wad met mooi licht! Na de grote rakkers van gisteren, besluiten we ons meer toe te spitsen op de 'kleintjes'. We voegen naast Bonte strandloper, Krombekstrandloper, Zilverplevier ook dichte Kleine strandloper en Bontbekplevieren toe in alle maten en gewichten. Een éénzame Drieteenstrandloper in zomerkleed zorgt voor een leuke verrassing evenals enkele Steenloper in de haven. Een Zwarte ruiter in tegenlicht nog voor het ontbijt blijkt enorm leerrijk voor iedereen! Na de koffie en croissants volgde een lezing over strandlopers en plevieren, onmiddellijk gevolgd door een knap staaltje praktijk! Temminck's strandlopers en een juveniele Kleine strandloper laten zich in één beeld van kortbij bestuderen evenals juveniele Kleine plevieren en adulte Bontbekplevieren! Ondertussen heeft iedereen van de groep de leeftijdsbepaling perfect onder de knie en kunnen de deelnemers alle aanwezige soorten nu zonder hulp zelf determineren. Missie volbracht!!

Wie zelf gebeten is om snel kennis over deze moeilijke vogelgroep aan te scherpen, kan HIER inschrijven voor de workshop van 2016.

Ondergetekende: David 'Billy' Herman

Heel graag nog een woord van dank aan al onze partners die deze expeditie mee mogelijk hebben gemaakt. Nikon, Foto Coudenys, Benro, Natuurkijkers, Swarovski Optik, Mr. Jan Gear, Mammut en de Berghut.