Roofvogelspeltakel in de Oostkantons

De tweede roofvogelworkshop van 2015 trok richting Oostkantons. Het verre oosten van België is een regio die rijk is aan roofvogels, en dat zullen de 10 deelnemers geweten hebben! We zagen vele tientallen individuen van in totaal negen verschillende soorten roofvogels en konden langdurig verschillende Buizerds, Wespendieven en Haviken bekijken!

Het begon al tijdens de gezellige verwelkomings-BBQ op vrijdagavond. Vanaf het terras van de gite konden we tijdens de aperitief genieten van een slaapplaats met 6 Rode Wouwen samen, diverse Buizerds, jonge Torenvalken en we zagen een Boomvalk voorbij flitsen. Een prachtig mannetje Grauwe Klauwier liet zich achteraan in de tuin bewonderen. De eerste avond werden we getrakteerd op een inleiding tot veel voorkomende roofvogels, hun ecologie, en meer in het algemeen ook over topografie en rui, helder uiteengezet door Wouter.

Klik op de foto's voor een vergroting te zien, wil je mee op de volgende workshop roofvogels klik dan HIER.

Hoewel het niet de zomerse waarsomstandigheden van de vorige weken waren, was het weer op zaterdag goed genoeg om ’s ochtends zo spoedig mogelijk het veld in te trekken, naar de Emmels-vallei nabij Born. Wat gepland was als een voormiddagwandeling mondde uit in een dagtocht. Er was vrijwel steeds iets leuk te zien, en dus was er geen enkele haast om dit leuke gebied te verlaten. Roofvogels stalen de show met diverse Rode Wouwen, ruim 25 Buizerds, 4 Wespendieven, 2 juveniele Haviken, zeker 5 Torenvalken en een Boomvalk. Een overtrekkende Bruine Kiekendief en zeer verre Visarend maakten het roofvogelplaatje compleet. Memorabel was de groep van 13 jonge Buizerds, in alle kleurschakering, die samen een vliegshow gaf boven een geoogste graanakker. De opvallende aanwezigheid van al die roofvogels had zeker veel te maken met de schijnbaar hoge dichtheid aan muizen. We zagen diverse levende muizen voor onze voeten wegschieten en herhaaldelijk waren we getuige van succesvolle vangsten van muizen door Buizerds en Torenvalken. Het waren echter vooral de 2 jonge Haviken die de deelnemers konden bekoren. We konden de vogels meermaals van ver af en van behoorlijk dichtbij waarnemen, jagend achter duiven en eenmaal ook in conflict met elkaar. Tussen al dat roofvogelgeweld kregen we ook IJsvogel, Klapekster, Grauwe Klauwier, Goudvink, Roodborsttapuit en Paapje voor de kijker. Wellicht het knapste staaltje natuurbeleving was de juveniele Koekoek die we langdurig op korte afstand in alle houding konden bewonderen terwijl hij de ene na de andere rups van de bladeren van een kleine Hazelaar plukte.

Klik op de foto's voor een vergroting te zien en laat je interesse voor een volgende roofvogelworkshop HIER blijken.

De geplande avondactiviteit om een Oehoe-locatie te bezoeken viel letterlijk in het water door de vele regen en de harde wind. Het werd dan maar een gezellige avond met enkele presentaties, lekker eten en gezelligheid. Zo werden we getrakteerd op een uitgebreide uiteenzetting hoe de verschillende algemene roofvogels van de Benelux te herkennen, waarbij werd toegespits op enkele moeilijke duo's zoals Wespendief/Buizerd en Zwarte/Rode Wouw. Er was ook een kleine quiz aan verbonden, om de opgedane kennis meteen te testen. Wouter gaf ook een overzicht van de beste gebieden in België en het buitenland waar veel roofvogels te zien zijn. Later op de avond konden we ons ook vergapen aan spectaculaire beelden uit Batumi, Georgië, waar elk najaar meer dan 1 miljoen roofvogels langsvliegen. Johannes voorzag een overzicht van de roofvogeltrek en van de vele aspecten van het beschermingsproject dat ze daar op poten hebben gezet. Een goed gevulde en leerrijke avond was het zeker!

Schrijf je HIER in voor de eerstvolgende workshop roofvogels.

We spraken ook af dat we zondagmorgen vroeg vóór het ontbijt nog een poging zouden wagen om een Oehoe te zien te krijgen. Dat lukte helaas niet. Na het zondagse ontbijt met koffiekoeken trokken we naar de Rhür-vallei. Een mannetje Wespendief vloog recht over ons hoofd terwijl we langdurig genoten van dit vogelrijke gebied, met Rode Wouw, vele Roodborsttapuiten, Paapjes, Putters, Grauwe Klauwier, 2 Klapeksters en zowaar zelfs een pleisterende Kemphaan, een zeldzame soort voor deze regio.

Na de middag trokken we terug naar de gite voor de maaltijd en om de bagage op te pikken. De workshop zat er echter nog niet op want de deelnemers hadden nog een upgrade te goed van die ontzettend verre Visarend van de dag ervoor. Een gericht bezoek aan de Rechterbach-vallei bleek een schot in de roos: een adult vrouwtje Visarend toerde geruime tijd op korte afstand voor onze neus, samen met een Rode Wouw. De vogel verdween uit beeld, maar keerde nog terug om een vis te grijpen.

Voor ons een prima geslaagde workshop met talrijke kwaliteitsvolle waarnemingen. Daarnaast nog tal van ander natuurschoon en dat in een heel leuke sfeer!

Klik HIER  als je mee wil op onze volgende workshop roofvogels.

Enkele quotes van de deelnemers:

Matthieu: "Ik vond het een schitterend weekend, ik heb echt ontzettend veel bijgeleerd en ga nu ook anders naar roofvogels kijken ook al ben ik geen gedreven vogelkijker. Ik vond het een heel goede begeleiding, petje af voor Johannes en Wouter."

Johan en Miranda: "Johannes en Wouter waren heel belezen en zijn echte experts binnen hun gebieden. Bovendien weten ze hun geestdrift en passie op informele maar gerichte wijze over te brengen naar het doelpubliek. Hun begeleiding was top!"

Anja: "Op de maaltijden niets op aan te merken, integendeel, ruime variatie, lekker en meer dan voldoende..."

Ondergetekende: Wouter Faveyts