Uilen, hoenders en toendrasoorten... Scandnavië 2015 grandioos succes!

Na een vlekkeloze vlucht, arriveerden we in centraal Finland, Oulu. Zingende Bonte vliegenvangers en Koperwieken gaven ons een verwelkomingsconcert. Brilduikers en Wilde zwanen zaten op het meer. Bizarre sfeer, de avond viel maar niet en de zwarte nacht was de grote afwezige. 's Nachts om 2u30 uur liep de wekker af. Nog volledig helder in de kamer... Een gevoel waar we snel aan zouden wennen maar waar we nu nog niet helemaal mee vertrouwd waren. Onze gids stond al klaar en een schitterend ontbijtpakket stond ons op te wachten! Dit was service op en top.

Na een rustige rit met enkele Kraanvogels langs de weg, reden we het bos in. De eerste verrassing was een Eland die midden op ons pad stond. Een eind verderop halt! De bolderende Korhoenen zaten te korren, en de eerste ochtendgeluiden rezen uit het bos. Plots werd ze gevonden, de eerste doelsoort van de ochtend: LAPLANDUIL! Een knap staaltje donzige pluimen waar talrijke "wow's" en "aaah's" voor vielen. Daar zat ze dan, een droomsoort in het eerste ochtendzonnetje... Na ruime tijd observeren trokken we verder, op zoek naar de volgende doelsoort. Een unieke Drieteenspecht liet zich vanop heel korte afstand prachtig bewonderen, een Houtsnip zat mooi op de baan. Het duurde enige tijd maar uiteindelijk werd ons speurwerk beloond en konden we onze tweede uil van de ochtend vinden: OERALUIL. Alweer zo'n beauty en imposante verschijning. Schuw zijn ze altijd, maar toch liet ze zich mooi zien voor ons. 2/2! Tijdens het ontbijt in het veld vloog een Draaihals kort langs en een Gierzwaluw verliet zijn natuurlijke nestholte (spechtengat in berk). Volgende uiltje in rij was de kleinste sloeber van allemaal. Hiervoor gingen we naar een nestbak en kon iedereen twee Dwerguiltjes mooi bekijken. Later tijdens de reis zouden we deze soort nog zien zingen in zijn territorium.. We sloten de dag af met een schitterende show. Een nest SPERWERUILEN was net uitgevlogen en de jongen lieten zich vanop korte afstand mooi observeren. Ook de ouders waren uiteraard in de buurt aanwezig en lieten zich zalig bewonderen. Wat een ochtend! Eentje om werkelijk nooit meer te vergeten...

GEBETEN DOOR DEZE REIS? KLIK DOOR VOOR DE VOLGENDE EDITIE!

We reden na inpakken verder richting oost, Kuusamo. Door prachtige taigabossen met ongerepte meren... In Kuusamo werden we gastvrij onthaald in ons sferig hotelletje. Omdat we terug vroeg uit de veren moesten, kozen we voor een rustige avond. Een koppel Parelduikers zong de heldere nacht in... De volgende ochtend hetzelfde scenario als daags voordien. Ditmaal geen Eland maar Sneeuwhazen langs de weg. We werden opgewacht door Antti, een jonge gepassioneerde lokale gids met een neus voor de Finse avifauna. Een eerste korte stop leverde Dwerggors, Taigagaai en Moerassneeuwhoen op! Wat een droomsoorten alweer. Op weg naar Livaara zagen we kort een Pestvogel, een zalige familie Taigagaaien en een mooi mannetje en vrouwtje Auerhoen. Na een lekker ontbijt in het veld, waren we klaar voor een prachtige wandeling op zoek naar Blauwstaart. Het hoofddoel bleef uit maar ondertussen zagen we enkele andere knallers van formaat. Wat dacht je van Visarend, Bruinkopmees, Bosgors en een prachtig mannetje Dwerguil? Om nog maar te zwijgen van het Hazelhoen die rond ons kwam gelopen en het Ruigpootuiltje die uit zijn nestbak kwam piepen (de vogel had zijn nest gemaakt bovenop een Eekhoornnest en zat zo voor de opening van de nestbak naar ons te kijken)! Onze tweede ochtend was alweer ééntje om in te kaderen en na dag twee hadden we al bijna alle doelsoorten van Finland op een fantastische manier waargenomen. Gewoon TOP!

De volgende dag bleven we in de buurt van Kuusamo tot de vroege middag. Het leverende ons nog een mooi vrouwtje Auerhoen, prachtige Calypso orchissen, Korhoenen en uiteindelijk, na hard zoeken, een Blauwstaart op. De laatste echte doelsoort voor centraal Finland! Ook het Hazelhoen liet zich weer zalig bewonderen... Na de middag reden we verder naar het noorden, richting Ivalo. Op weg zagen we een Steenarend en passeerden we door een bekend veengebied. Hier zagen we Bosruiters baltsen in de vlucht en zingen vanaf hun uitkijkpost bovenop de berkjes en konden we ook enkele Breedbekstrandlopers waarnemen. Héérlijk... De volgende ochtend bezochten we andere spectaculaire plaats in de buurt van Ivalo: Kiilopa. Een stukje toendra die boven de taiga uit torent en goed voor Roodsterblauwborsten, Goudplevieren in zomerkleed en Morinelplevieren in zomerkleed. Rond de middag maakten we een tussenstop in het bekende Kaamanen. Hier vonden we onze eerste Haakbekken van de reis! Ook 10tallen Kepen en een andere Bruinkopmees konden we bewonderen en de eerste echte zwarte Zwarte ruiters lieten zich mooi zien. Uiteindelijk reden we Noorwegen binnen en zagen we één van de meest bizarre vogels van de reis: Grauwe gors! Deze was minstens 1500km. uit de richting gevlogen en een extreme zeldzaamheid op deze breedtegraad. 

EEN VOOR EEN DROOMSOORTEN? KLIK DOOR VOOR 2016!

Het laatste hoofdstuk van de reis was de Varangerfjord. Een plaats die je als vogelkijker simpelweg eens moet gedaan hebben! Dag één was een rustige dag om in de sfeer te komen. Een dag met de eerste Zeearenden, Middelste zaagbekken, Stellers' en Koningseidereend, Roodkeelpiepers, Grauwe franjepoten, Toendrarietganzen, IJseenden, Kanoeten, Rosse grutto's, Kleine strandlopers, Paarse strandlopers, Bonte strandlopers en Steenlopers. Omdat het mooi weer zou zijn de tweede dag, besloten we om naar het vogeleiland Hornoya te gaan. Hornoya is een klein eiland in het noorden van de Varangerfjord en goed voor 10.000den zeevogels. De ster van de kliffen hier is de Kortbekzeekoet maar ook alle andere soorten kwamen aan bod! Het duurde maar enkele minuten om de eertste Kortbekzeekoeten te vinden tussen de aanwezige Zeekoeten, Alken, Kuifaalscholvers, Papegaaiduikers en Drieteenmeeuwen. In totaal bleven we twee uur in de kolonie maar de tijd vloog voorbij.. Ongetwijfeld was ook dit één van de vele hoogtepunten van de reis!

Na het eiland Hornoya keken we in de namiddag nog verder vogels langs de kust. Dit leverde ons een mooie Velduil, Witstuitbarmsijs, baltsende Temminck's strandlopers, Kleine en Grote burgemeesters, 100den IJseenden, de eerste IJsgors en de eerste Roodkeelduikers in zomerkleed op.

De twee laatste dagen van de Varanger reden we richting west en noord, de toendravlakte op en langs de gure rotskusten. Qua natuurbeleving een climax van jewelste met vogels en waarnemingen om vingers van af te likken! Het begon met een Ruigpootbuizerd op nest en explodeerde al snel met waarnemingen van jagende Smelleken en Slechtvalk, Bonte strandloper en Kemphanen baltsend, Grauwe franjepoot binnen handbereik, groepen foeragerende KLEINSTE jagers, Sneeuwgorzen en IJsgorzen in zomerkleed, nog meer Morinelplevieren, nog meer Alpensneeuwhoenen, Toppers, Steenarenden, Strandleeuwerik, 10tallen Zeearenden, nog meer Elanden en Witstuitbarmsijsjes, een spectaculaire Sperweruil vlak boven onze hoofden en uiteindelijk na doortastend zoeken, één van de mooiste soorten van de reis, een adult zomer Geelsnavelduiker! Veel meer dan dit was er niet uit te halen en moe maar voldaan keken we met de ganse groep terug op wat een héél geslaagde trip was. 

IN 2016 MAKEN WE DEZE DROOMREIS OPNIEUW ONDER BEGELEIDING VAN WOUTER FAVEYTS! REIS MET ONS MEE EN KLIK HIER DOOR.Ondergetekende: David 'Billy' Herman