Voorbereidingsweekend Antartica

Een goede voorbereiding maakt dat je op de reis zelf zo veel meer kunt genieten. Met deze vuistregel in het achterhoofd werden de deelnemers van de Antartica-reis in november 2015 klaargestoomd voor de trip van hun leven! Dat zijn de extra's die STARLING graag aanbieden voor zo'n exclusieve trip.

Op zaterdag gaf reisbegeleider Bart Heirweg de groep een theoretische informatiesessie. Iedereen kreeg daardoor een goed inzicht in het verloop van de reis, de opbouw, voorzorgen die men kan nemen, advies over het juiste materiaal en vereiste kledij. Zo werden prangende vragen beantwoord en gaf Bart een extra uiteenzetting over fotograferen in arctisch gebied!

Op zondag volgde de voorbereiding op het echte werk. De deelnemers kregen voeling met de zodiac, en oefenden het in en het uitstappen. Voor Bart was het ook meteen een goeie oefening om zijn vaarkunsten verder te perfectioneren. Ook een landing werd geoefend en de deelnemers konden al wat ervaring opdoen met vogelfotografie in barre weersomstandigheden. Want de weergoden waren ons niet goed gezind. We kregen alle mogelijk vormen van neerslag en stevige rukwinden te verwerken. Tussen de buien door kon er toch voldoende geoefend worden zodat iedereen klaar is voor het avontuur van hun leven! Mooi meegenomen waren de Parelduiker en Gewone Zeehond op 5 meter van de boot.

Terwijl er telkens 4 deelnemers kennis maakten met de zodiac, werden de overige deelnemers ingeleid in de principes van vogelfotografie. Er werd geoefend op belichtingstechnieken, het fotograferen van vogels in vlucht en op het benaderen van rustende vogels, zonder die te verstoren. Hierbij kregen ze deskundige uitleg en begeleiding van fotografen Pieter-Jan D'Hondt en Diederik D'Hert!

Ondergetekende: Johannes Jansen