Iberische lynx special!

Afgelopen week gingen we op zoek naar mooie waarnemingen van de Iberische Lynx. 6 dagen lang, volledig in het teken van één van de zeldzaamste katten ter wereld! Maarliefst 5 observaties van minimum 3 tot maximum 6 verschillende lynxen. Zowel vanop 20 en 70 meter als verschillende vanop grotere afstand! Jagend, heel korte interactie tussen twee dieren (door de gids), poetsend, rustend en territorium afbakenend. We hadden het allemaal... Wie reist met ons mee in 2017?!

Na een rit van Madrid naar Andujar in onze ruime en comfortabele bus namen we nog een kijkje aan de dam van Encinarejo. Kortstondig werd een Otter opgemerkt, hij liet zich helaas niet bekijken voor de volledige groep. Een grote zwerm Blauwe eksters en een Hop waren wel mooi meegenomen.

De volgende ochtend trokken we samen met een lokale gids naar een private estate. Want bij STARLING willen we het verschil maken en zorgen we graag voor die extrà! Helaas zat het weer niet mee en bleef de miezer regen een ganse dag aanhouden. Thee en koffie waren geen overbodige luxe en zorgden voor de nodige opwarming tijdens het speuren... De eerste Monniksgieren werden gezien en enkele Muurgekko's lieten zich schitterend bekijken. Onder begeleiding van de gids trokken we rond op het privéterrein en vonden we zo sporen van Iberische lynx en op de camerabeelden zagen we recente foto's van een struinend koppel. De hoop was groot, maar helaas bleef een observatie op zich wachten...

De volgende ochtend trokken we naar een andere klassieke plaats! De ochtend was vruchtenloos en na de warme lunch keerden we er terug. Ditmaal wel met resultaat. Bijna onmiddellijk na aankomst onstond er wat rumour en vonden enkele aanwezigen een mannetje die zich lag te poetsen 70 meter onder ons. Een héérlijke en mooie start van een spectaculaire week!

Tijdens ons verblijf kregen we nog verschillende keren Iberische lynxen in de kijker en konden we in totaal enkele uren op rij genieten van zalige waarnemingen. Kers op de taart was de laatste dag in het gebied, toen we plots vlak voor onze auto een verdachte beweging zagen wegkruipen in de vegetatie. Jawel, ook hier vonden we een heuse Iberische lynx, dit keer gezenderd, op nog geen 20 meter van de auto!! KICKEN.

Bijkomende waarnemingen tijdens de week waren Watervleermuis, Vale vleermuis, Klein tijgerblauwtje, Zuidelijke heidelibel, Kleine zwartkop, Steenuilen, Provençaalse grasmus, Kraanvogels, talrijke Spaanse keizerarenden, Slechtvalk, Moeflons, Wilde zwijnen, Damherten, Edelherten, Iberische klapekster, Boomleeuwerik, Rode patrijzen, Distelvlinder, marmerwitje spec., Oranje luzernevlinder, talrijke typische flora, een andere korte Otter, etc. Kortom, een heel geslaagde midweek om 2016 in te zetten! Ben je lekker warm gemaakt voor deze trip? Reis dan met ons mee in 2017!

Ondergetekende: David 'Billy' Herman