DIT WAS 2015!

DIT WAS 2015! Met deze klinkende en veelzeggende titel sloten we onze succesvolle trefdag in glans af. Meer dan 150 gegadigden uit alle uithoeken van Vlaanderen en Nederland konden vol bewondering 2015 in het kort nog eens herbeleven. Voor de afwezigen geven we speciaal nog eens een samenvatting!

2015 was het tweede volledige werkjaar voor STARLING! We groeiden langzaam maar zeker in ons aanbod en dat resulteerde in nog meer prachtige reizen en waarnemingen. Zo maakten we in totaal maar liefst 12 grote natuurreizen en organiseerden we 7 natuurworkshops en -weekends. Verder hadden we 15 grote fotografiereizen of -workshops en 4 kleine fotoweekends!  Daarboven organiseerden we 5 groepsreizen op maat: naar Sri Lanka (12 deelnemers), Spitsbergen (10 deelnemers), Bulgarije met Vogelwerkgroep Mergus (12 deelnemers), Spanje (6 deelnemers) en Georgië (8 deelnemers) en nog eens 4 weekends op maat.

In totaal betekent dit dat STARLING in 2015 32 grote reizen organiseerde en 15 (verlengde) weekends. Maar liefst 98% van de ingeschreven deelnemers konden met ons ook effectief op reis! Dit betekent dat, wanneer je voor een STARLING reis inschrijft, wij kost wat kost er alles aan zullen doen om jouw reis te laten doorgaan. Een unieke service. Slechts 1 deelnemer van een natuurreis en 3 deelnemers van een natuurworkshop hebben we door te weinig deelnemers of door omstandigheden moeten teleurstellen. We bereisden in 2015 3 continenten en 16 verschillende landen. Dat is 1 continent minder dan in 2014 maar wel 4 landen meer! Tijdens onze reizen werden in 2015 een slordige 2500+ verschillende vogelsoorten waargenomen en maar liefst 120+ zoogdiersoorten

DE NATUURTRIPS IN 2015 OP EEN RIJ!

In januari 2015 trok Marc met een mooie groep naar Sri Lanka. Ze konden er alle highlights vinden met uitschieters als Luipaard, Blauwe Vinvis, talrijke endemische vogelsoorten en zelfs een Walvishaai! Workshops in het voorjaar betroffen onder andere een roofvogelworkshop en een MEEUWENWORKSHOP. Tijdens een weekendje op maat kwam de eerste grote verrassing. Meer dan 100 km. van de gekende plaatsen, werd een zingend mannetje Dwerguil gevonden in volledig ander habitat. Een aanwijzing dat de soort toch aan een bijzondere opmars bezig is. 

De NATUURREIS NAAR SPANJE was alweer een absolute topper met Pardellynxen, Bruine beren en huilende Wolven om kippenvel van te krijgen. Kort daarop trokken we naar BULGARIJE MET VOGELWERKGROEP MERGUS. Ook deze trip was een schitterend succes met niet alleen mooie waarnemingen, maar ook een gezellige familiale sfeer in een prachtig decor. Mei en juni zijn traditioneel de topmaanden in de lage landen voor natuurbeleving. Ook bij STARLING was dit zeker het geval met weekendjes Gaume en VIROIN in samenwerking met Landschap vzw en een WEEKENDJE STENAY voor Natuurpunt Netebronnen en een weekend VIROIN voor Natuurpunt Noorderkempen. Een VOGELREIS NAAR SCANDINAVIE sloot het voorjaar af in stijl met soorten als Laplanduil, Oeraluil, Sperweruil, Taigagaai, Bruinkopmees, Haakbek, Bosgors, Auerhoen, Kortbekzeekoet en vele andere specialiteiten!

De zomer was goed voor de MIDDERNACHTZON IN FINLAND met een super succesvolle reis voor Bruine beer, Veelvraat en Wolf! Een reis onder leiding van Jan Kelchtermans, de bedenker van concept Europe's Big Five. De lijn met ZOOGDIERENREIZEN wordt bij STARLING in 2016 volledig door Jan uitgebouwd met enkele heel spectaculaire thema's. Zeker de moeite waard om te volgen. In de AZOREN dan weer keken we naar een 10tal soorten zeezoogdieren, enkele speciale vogelsoorten en een hele reeks leuke andere fauna en flora. Eén van de meest bijzondere reizen moet ongetwijfeld de reis met Geert naar PAPOEA NIEUW GUINEA zijn geweest. Een sfeerfilmpje vind je hier. Met maar liefst 20 paradijsvogels, is dit de meest kwalitatieve Papoaereis onder Nederlandstalige begeleiding die je maar kan dromen! Ook Peru met David was een schot in de roos met heel wat bijzondere VOGELSOORTEN. Dichter bij huis hadden we dan weer een eerste STELTLOPERWORKSHOP en voorlopig onze laatste ROOFVOGELWORKSHOP. Bedankt Wouter voor jouw 4 workshops op rij!

Tijdens het najaar keken 8 vogelkijkers in Georgië met verstomming naar de 1000den en 10.000den roofvogels en zangvogels en zullen ze nooit of te nimmer nog vergeten hoe een Gevlekte bunzing er uit ziet. In Noord-India organiseerden we een trip voor Sneeuwluipaard! En met succes. Na geduldig speuren vonden we deze tot de verbeelding sprekende kat. Samen met de Sneeuwluipaardreizen van de BIG FIVE, was dit onze 6de succesvolle trip in rij! Meer zelfs. We slaagden er dit keer zelfs in Europese lynx waar te nemen. In BRAZILIË liepen we bijna letterlijk op een Laaglandtapir, Hyacintara en enkele parende Jaguars en in SRI LANKA vonden we alle endemische vogelsoorten, Luipaard, Rusty-spotted cat en Blauwe vinvis! Ons werkjaar van natuurtrips werd in stijl afgesloten met de IBERISCHE LYNXSPECIAL waar we niet minder dan 5 waarnemingen hadden van deze uiterst zeldzame kat.

KORTOM, STARLING IS JOUW BETROUWBARE PARTNER OM OP EEN DUURZAME MANIER SAMEN EEN HOOG KWALITATIEVE NATUUR-, ZOOGDIER- OF VOGELREIS TE MAKEN IN 2016!

 

DE FOTOTRIPS IN 2015 OP EEN RIJ!

Yves beet de spits af met twee trips naar winters Bulgarije. Twee heel succesvolle reizen waar de deelnemers naar hartelust Kroeskoppelikanen, Steenarenden, Notenkrakers en talrijke andere soorten mooi voor de lens kregen. De trip staat in 2017 opnieuw gepland! Na Bulgarije trok Yves door richting Scandinavië. Een intense winterse reis met ervaringen om 'U' tegen te zeggen. Wat dacht je van Laplanduil, Oeraluil en Sperweruil in de sneeuw. Bruinkopmees, Haakbek, Waterspreeuw en Witstuitbarmsijs? Of de drijvende schuilhutten tussen de Koningseiders, Stellers eiders en IJseenden... Met als kers op de taart een overnachting in de vuurtoren van Hornoya. De stek om 's morgens met het beste licht wakker te worden tussen de Zwarte zeekoeten, Zeekoeten, Alken, Papegaaiduikers en Kuifaalscholvers! Een toppertje om zeker nog eens op het programma te zetten.

Gelijktijdig met deze trip trok Bart samen met Willy naar WINTERS IJSLAND. Een klassieker die erg gesmaakt wordt. Eindeloze winterse landschappen, ijzige stranden, bloedmooie zonsondergangen en kans op noorderlicht. Wat wil je nog meer?! Pieter-Jan trok dan weer met een mooie groep naar Spitsbergen en kon zo alle winterspecialiteiten waarnemen en op de gevoelige plaat zetten!

Yves dan weer zette zijn tocht op zoek naar de mooiste vogelfoto's van Europa voor onze deelnemers verder. En met glans! Van de drijvende schuilhutten in Frankrijk tot de steppes van Hongarije. Keer op keer kregen onze deelnemers soorten voor de lens, waar je als fotograaf alleen maar kan van dromen. De beelden zijn niet zomaar beelden, het zijn topbeelden. Altijd met een verzorgde rustige achtergrond, goeie soorten, een natuurlijke en mooie setting en last but not least, warm zacht licht! Hier maken wij het verschil en dit zullen we blijven doen. Oordeel zelf.

Jeffrey trok in de zomerperiode van 2015 tot tweemaal toe met een groep naar IJsland. Vlak voor de zomer was er een mooie workshop langs de zuidkust, in de nazomer stond de ringweg op het programma. Inspirerende en grensverleggende trips waar Jeffrey maar geen genoeg van krijgt. De resultaten van de deelnemers zijn één voor één subliem en ook in 2016 begeleidt Jeffrey talrijke reizen. Enkel voor de ZUIDENROUTE is er nog plaats! Bart van zijn kant dan weer ging met een voltallige groep naar de zomerse Provence. Lavendelvelden, zonnebloemvelden, pittoreske dorpen en zelfs een mergelgroeve kwam aan bod. In 2016 is het de ALLERLAATSTE KEER dat Bart deze zomerse workshop zal begeleiden! Nog slechts 1 plaats vrij. Nieuw op ons programma was de zomerreis naar Noorwegen met Yves. Landschappen, macro, Papegaaiduikers opvliegend uit het water, Orka's, Jan-van-Genten, etc. Een schot in de roos en een reis die we door de vele positieve commentaren onmiddellijk terug hebben gepland. Ook de reis naar Spitsbergen was weer een succes met ondertussen al heel wat geïnteresseerden voor de reis in 2017 èn een volzette reis in 2018!

Onze herfst was een herfst om nooit te vergeten. Klassiekers in het gamma, maar keer op keer anders en van A tot Z in de puntjes verzorgd. Van de ruwe kusten van de Lofoten, tot de Veelvraten en Bruine beren van Finland in hun goudkleurige vacht! Ook onze populaire Schotlandreis stond weer op het programma en als afsluiter eindigde ons werkjaar zoals ze begon! Met Yves in stijl, dit keer in Andenes tussen de Orka's, Bultruggen, Vinvissen en het noorderlicht. 

KORTOM, STARLING IS JOUW BETROUWBARE PARTNER OM OP EEN DUURZAME MANIER SAMEN EEN HOOG KWALITATIEVE FOTOGRAFIEREIS OF -WORKSHOP TE MAKEN IN 2016!

Bedankt aan alle deelnemers voor het vertrouwen in STARLING! Een speciaal woord van dank aan de deelnemers voor het opsturen van foto's om dit blogbericht op te fleuren. Bedankt aan Johannes voor de professionele ondersteuning. Bedankt aan alle gidsen, vrienden, familie en mijn vriendin voor de onmisbare steun.

Ondergetekende: David 'Billy' Herman, CEO