Kwalitatieve zoogdierenhut op maat!

Sinds enkele jaren heeft onze zoogdierenspecialist in huis, Jan Kelchtermans, een nieuw project opgestart in Oost-Polen. In 2015 werd alles op punt gezet en uitvoerig uitgetest. Een heuse Europe's Big Five zoogdierenhut voor Wisent, Bruine beer, Wolf en Europese lynx. De resultaten waren veelbelovend en vanaf 2016 was het mogelijk om de Europe's Big Five hut te huren! De komende maanden brengen we verslag uit van al onze ervaringen en waarnemingen van dit voorjaar. Overtuig jezelf en sta zelf oog in oog met Wisenten, Bruine beer, Wolven en Europese lynx. Hieronder het verslag van een koppel natuurbelevers en -fotografen.

Coverfoto (c) Ernesto Zvar en Marjan Gerits


Zoals beloofd het verslag van onze ervaring in de hut die we huurden ter observatie van grote carnivoren. Allereerst bedankt Jan dat je telkens zo goed bereikbaar was. Aangezien we nog maar beginnende natuurfotografen zijn, was de hut een mooie gelegenheid om eens te ervaren of we wel zo lang zouden kunnen stilzitten in één ruimte. Zeker omdat ze zich situeert in zo’n gigantisch en uitgestrekt natuurgebied. We waren dan ook blij verrast dat het ons best wel goed afging.

DAG 1 11/05 INTRODUCTIE

Woensdag elf mei waren we vanaf 18u ter plaatse. We zagen een Buizerd, Raven,  twee Reeën, een Vos voor de hut en vijf Edelherten op de verre weide rechts. Ook twee overvliegende Houtsnippen en een auditieve Wielewaal. Donderdag twaalf mei zijn we in de hut gebleven tot ongeveer 8u. Wederom Buizerd, drie Reeën en meerdere Raven.

Dag 2 12/05 EERSTE WISENTEN!

Na de middag waren we rond 17u terug in de hut. Eerst zagen we dezelfde Buizerd, maar rond 19u30 kwamen er plots vier Wisenten tevoorschijn. Ze bleven aanwezig tot het volledig donker was. Net als grazende en herkauwende koeien in de wei, maar dan zonder prikkeldraad. En dat pal voor ons! Adembenemend! 's Nachts hoorden we het gehuil van een roedel Wolven. Aangezien het volume moet het vlakbij de hut zijn geweest.

Zelf deze ervaring beleven? Met het ganse gezin self-catering of een heuse groepsreis.

Dag 3 13/05 VRIJDAG DE DERTIENDE...

Vrijdag de dertiende bleven we ook tot ongeveer 8u in de hut. Een koppeltje Grauwe klauwieren liet zich van vlakbij bekijken. Vanaf 16u waren we terug op post. Er was werkelijk géén beweging tot zonsondergang... Voorbode van grote carnivoren?

Dag 4 14/05 BINGO, OOG IN OOG MET WOLVEN

Zaterdag veertien mei! Een dag om nooit te vergeten. Rond 4u zagen we plots een glimp van een Wolf. Hij kwam heel kort het aas inspecteren en liep dan snel weer weg. Ongeveer een uur later kwam dezelfde (?) Wolf terug, bleef iets langer en nam een heel stuk aas mee de kant in. We zagen hem links achter een struikje verder eten van het stuk aas dat hij meenam. Er kwam zelfs  een tweede Wolf naar kijken!  Wat later kwam er terug een Wolf van rechts die langs het sparrenbos naar links liep en daar in de bossen verdween. Rond 6u kwam er recht voor ons een Bruine beer uit het sparrenbosje tevoorschijn. Het dier wandelde naar rechts en verdween met een suikerbiet terug het bos in. Iets later kwam, net zoals de Wolven, hij terug (ter hoogte van de liksteen), nam opnieuw een suikerbiet mee en verdween weer. Rond 8u15 wilden we beginnen inpakken toen er plots terug een Wolf stond in het midden van de vlakte. Te gek voor woorden! Het begon hard te regenen dus zijn we pas rond 10u vertrokken, ook om zeker geen dieren te verjagen bij ons vertrek.

Zelf deze ervaring beleven? Met het ganse gezin self-catering of een heuse groepsreis.

Alles samen zijn we natuurlijk enorm blij en verrast van wat we allemaal te zien kregen, zo-dicht-bij! Bij deze nogmaals bedankt dat we op zo’n gemakkelijke wijze de hut konden huren. Heel aangenaam was ook het onthaal bij het inleveren van de sleutels bij je contactpersonen. Heel aangenaam waren de koffie en het gebak toen we onze foto’s aan hen toonden!

Ook dank voor de info die je ons gaf om zelf op pad te gaan in de omgeving. Dit leverde ons nog meer mooie waarnemingen op, zoals een zestal wisenten grazend en rustend op een vlakte en heel kort zelfs drie spelende, stoeiende Wolven nabij het knuppelpad in het Pools-Oekrainse grensgebied. Dat Biesczcady een prachtige vakantiebestemming is, bleek ook uit de andere waarnemingen die we maakten. We zagen bijvoorbeeld nog een Bruine beer die een stukje grasland doorkruiste, 2x Oeraluil, 2x Otter, baltsende Schreeuwarenden, Zwarte ooievaar, Adder, Ringslang, Boommarter, Vuursalamander, Geelbuikvuurpad, Grijskopspecht, Witrugspecht, Zwarte specht, Kleine, Middelste en Grote bonte specht, Notenkrakers, Kruisbekken, Rouwmantel en Koningspage.

Na deze mooie reis hebben we al snel besloten zeker nog eens te willen teruggaan naar dat gebied. Het huren van de hut is daarbij een enorme meerwaarde!

Vriendelijke groeten,

Ernesto en Marjan

Zelf deze ervaring beleven? Met het ganse gezin self-catering of een heuse groepsreis.