Tijgers, Luipaarden en Aziatische leeuwen: alweer de volle jackpot!

Onze kattenreis van naar India was wederom een groot succes! We zagen meerdere exemplaren van maar liefst 4 soorten katten, soms van adembenemend dichtbij! In totaal zagen we 11 Tijgers, 7 Luipaarden, 14 Leeuwen en 8 Jungle cats. Daarnaast konden we ons vergapen aan Wilde honden, Lippenberen, een nieuwsgierige Woestijnvos en als kers op de taart enkele Indische Wolven die een aanval uitvoerden op een Indisch Antilopekalfje! Uiteraard konden we nog veel meer andere leuke zoogdieren bijschrijven zoals Nijlgau, Sambar, Indische muntjack, Bengaalse vos, Vierhoornige Antilope, Vliegende eekhoorn en Reuzeneekhoorn. Op de extensie voegden we nog eens 7 fraaie Tijgers toe aan het geheel! Kortom, een reis om in te lijsten en zonder enige twijfel opnieuw op het programma te zetten.

De reis startte in het westen van India: Gujarat. Hier stond alles in het teken van de Indische antilope (Velavadar), Leeuwen (Gir) en de Ezels (Kutch). In totaal maakten we in de parken 10 verschillende safari's en namen we deel aan een exclusieve night drive in Kutch. Dat leverde ons Jakhals en diverse nachtzwaluwen op. In Gir waren we getuige van twee Leeuwengroepen waarvan zelfs eentje met 5 jonge welpen. Ook zagen we er ons eerste Luipaard. Droomstart! In Kutch troffen we 10-tallen Wilde Ezels aan en zagen we vanop korte afstand een Woestijnvossenwelpje nieuwsgierig uit het hol verschijnen! Om nog maar te zwijgen van de couleur locale, fraaie landschappen en desolate woestijnsfeer...

​​​

Onze reis vervolgden we naar Satpura park waar we vooral op zoek gingen naar Lippenbeer, Luipaard en de Reuzeneekhoorn. Dit schitterende park ligt aan de overzijde van een brede rivier die we eerst oversteken om vervolgens vanaf de oever verder met de jeep op safari te gaan. Het heuvelachtige landschap vormt de voet van het Satpura gebergte en is fraai en heel gevarieerd. We troffen hier tijdens onze safari’s een moeder Lippenbeer aan met twee jongen. Ook zagen we twee jonge Luipaarden uit het hoge gras de jungle in sluipen. Een derde Luipaard liep voor de jeeps uit de jungle in. Ook zien we hier tijdens het spotlighten diverse Lippenberen, Vierhoornige antilope, Kleine Indische civet, Palmcivet en ook maar liefst 3 Luipaarden.

​​

Onze reis vervolgt naar Pench. Een park dat sprekend lijkt op 'Jungle Book'. Hier zien we onze eerste Tijger, weliswaar nog niet van zeer dichtbij maar wel fraai lopend in een een brede, stenige rivierbedding. Ook zien we een Tijger drinkend bij een poel. In Pench treffen we ook twee keer een groep Wilde Honden, de meest efficiënte jagers van de jungle! We zijn zelfs live getuige van een kill van een Axishert, weliswaar van enige afstand, maar een erg bijzondere waarneming. In het donker, tijdens het spotlighten, zien we nog twee Jungle Cats en een prachtige Vliegende eekhoorn die vlak voor de jeep een zweefvlucht maakt van boom naar boom.

​​

In het laatste park, Tadoba genaamd, staat alles in het teken van de Tijger! Hier is de sfeer wederom als in ‘Jungle book’. De spanning is uiteraard ook weer voelbaar... zou de Tijger worden gespot? Tijdens de eerste safari is het gelukkig al meteen raak, een prachtige Tijger komt drinken bij een poel. Na het drinken loopt de Tijger zelfs een stukje vlak langs de jeep en besluit om prachtig te gaan poseren. Wat een geluk! Op de andere safari’s zien we hier 3 jonge Tijgers baden in een poel en even later twee anderen rustend in het struikgewas. Tenslotte zien we in Tadoba wederom een groepje Wilde honden zelfs tot vlakbij de jeep en ook nog enkele Lippenberen

In de extensie bezochten we nog twee tijgerparken Kanha en Bandhavgar. Hier zagen we nog eens 7 Tijgers waarmee het totaal op 18 uitkomt, een groot succes dus!

Een reis om weer naar uit te kijken… van grote katten krijg je nooit genoeg. Wil je mee in 2017? Dan vind je hier meer info. 

Verslag: Janco van Gelderen