Sri Lanka, een adembenemende bestemming...

Onze Sri Lanka natuurreis in 2015 was er ééntje om niet snel te vergeten. Een prachtige en diverse rondreis met talrijke waarnemingen van zowel vogels, zoogdieren, vlinders, reptielen, libellen en planten. Uitschieters waren zonder enige twijfel waarnemingen van alle endemische vogelsoorten (unieke soorten die enkel op Sri Lanka voorkomen) op een rustig tempo, het bewonderen van Blauwe vinvis gedurende een half uur en een rustende Luipaard. Lees hieronder ons reisverhaal, gespekt met foto's enkel en alleen genomen tijdens deze reis. Voor de editie van 2016 zijn we nog op zoek naar minstens 2 deelenemers! Garandeer jij jezelf van deze onvergetelijke ervaring?

Aangekomen in Colombo na de nachtvlucht, kunnen we onmiddellijk even uitrusten en verfrissen in een hotel in de omgeving van de luchthaven. De eerste tuinvogels, -vlinders en -libellen zien we, zoals Spotted dove, Smyrna ijsvogel en Red-vented Bulbul, vooraleer we richting Sigiriya rijden. Sigiriya is werelderfgoed en één van de bekendste plaatsen van Sri Lanka. Een enorm tempelcomplex gebouwd rond en op een rots die 200 meter boven de omgeving uit torent. Indrukwekkende muurschilderingen en ruïnes die tot 1500 jaar oud zijn. Dit knap staaltje cultuur is daarnaast een mekka voor fauna en flora en de perfecte introductie voor Sri Lanka. Tijdens ons bezoek vinden we onder andere onze eerste Indische pauwen, Malabar Pied Hornbill, Aziatische pad, Crested Serpent-eagle, Malabar trogon, Blue-tailed Bee-eater, Crimson-fronted Barbet (E = endemic), Sri Lanka Gray Hornbill (E), Sri Lanka Woodshrike (E), Sri Lanka Green-pigeon (E), Jerdon's Bush-lark, enz... 's Nachts worden we dan weer verwend met Bruine visuil en Brown Wood-owl. WOW.

Tijdens de trip verblijven we in luxueze en ideaal gelegen accommodatie. Samen met een rustig tempo dat goed past bij het klimaat, krijgen we toch enorm veel te zien. Vind je dit ook een leuk concept? Deelnemen aan de najaarsreis van 2016 kan nog!

Na Sigiriya reizen we verder naar Nuwara Eliya. Een stadje in de bergen waar de Britse koloniale invloeden nog visueel sterk aanwezig zijn. De bergen kenmerken zich door frisser en killer weer met meer kans op bewolking en mist. Het hoort erbij en hult de prachtige wouden vol boomvarens in een mysterieuze sfeer. Het is ook hier dat het beste klimaat voor theeplantages is te vinden. Met de mooiste uitzichten en enkele bijzondere endimische vogelsoorten een absolute hotspot. In 2014 zagen we hier zelfs het schuwe Luipaard de weg over steken...

Ook dit najaar trekken we naar Sri lanka. Ga je mee op de editie van 2016?

Nuwara Eliya en de Horton plains stellen ons niet teleur! Een afwisseling van prachtige opklaringen op de juiste momenten speelt daar ongetwijfeld een belangrijke rol in. Uitblinkers hier zijn Sambar deer, Kashmir flycatcher, een schitterende Indian pitta, Purple-faced Leaf-monkey, Sri Lanka Whistling-thrush (E), Black Eagle, Sri Lanka Bushwarbler (E), Sri Lanka Woodpigeon (E), Sri Lanka Hanging-parrot (E), Toque macaque, de fantastische Yellow-eared Bulbul (E), Sri Lanka White-eye (E), Hill Swallow, Blue bottle (vlinder), Bar-winged Flycatcher-shrike, Sri Lanka Scimitar-babbler (E), Dull-blue Flycatcher (E), Black-lipped Lizard en vele vele andere. Geniet even mee van enkele beeldjes!

De hooglanden ruilen we vervolgens voor tropisch regenwoud. Warm en vochtig klimaat, iets meer 'kruipende beestjes' en een enorme kleurrijke diversiteit. In Kithulgala is de meest bijzondere waarneming een Hump-nosed Viper... In Sinharaja, het meest intacte en biodiverse gebied van Sri Lanka, weten we dan weer niet waar kijken. Treenymph, Pied Parasol, Clipper en Cruiser zijn enkele van de talrijke vlinder- en libellensoorten terwijl we onder andere Green vine snake, Kangaroo lizard en Green Pit-viper noteerden van reptielen.

Van vogels worden we overrompeld door de meestal endemische vogelsoorten Sri Lanka Frogmouth, Serendib Scops-owl (E), Red-faced Maklkoha (E), Green-billed Coucal (E), Sri Lanka Blue Magpie (E), Spot-winged Thrush en Sri Lanka Thrush (E), Layard's Parakeet (E), Orange-billed Babbler (E), Sri Lanka Myna (E), White-faced STARLING (E), White-throated Flowerpecker (E), Sri Lanka Spurfowl (E), Ashy-headed Laughingthrush (E), Sri Lanka Drongo (E), Sri Lanka Junglefowl (E), Black-throated Munia, Sri Lanka Swallow (E), auditieve Chestnut-backed Owlet (E),... Eén voor één prachtige waarnemingen van een enorm hoge kwaliteit.

Wil je zelf ook eens ondergedompeld worden in deze weelde van Aziatische natuur? Schrijf je dan nu in voor de editie in 2016!

Het 'harde werken' en de vele bosvogelsoorten laten we achter ons, tijd voor echte vakantie en relax! Met safari's in Udawalawe en Yala nationaal park voor de boeg moet dit gaan lukken. Beide parken zijn altijd gegarandeerd voor een overvloed aan fauna en flora op een gezapig tempo met de talrijke grote zoogdieren als hoogtepunt. Een volledig open jeep (geen evidentie om te reserveren) en genieten maar van Sri Lanka Olifanten, kuddes Spotted deer, Waterbuffels, Ruddy Mongoose en King Mongoose en Indian Hare! Overal zien we Wilde pauwen,  verschillende White-bellied Sea-eagles, talrijke bijeneters, ooievaars zoals Black-necked Stork, Painted Stork en Lesser Adjudant (alle drie bedreigd), Oriental Darter, Crested Hawk-eagle, Pheasant-tailed Jacana, Great Thick-knee, Small Buttonquail, 1000den steltlopers, Little Pratincole (tot 33 samen!), 100den sterns, zangvogels van allerlei pluimage,... teveel om op te noemen! In totaal zullen we ongeveer 228 vogelsoorten waarnemen tijdens deze reis wat lang niet slecht is. 

We zoeken nog minstens twee deelnemers om met ons opnieuw naar Sri Lanka te trekken. Ben jij kandidaat voor de natuurreis naar Sri Lanka in 2016?

Bijzonder om te vermelden in Yala is zeker onze nachtsafari met prachtige waarnemingen van Indian Nightjar, Jakhals, een mooie Jungle cat en de zeldzame Rusty-spotted Cat. Naast deze twee kleine katten slagen we er ook nog in om tijdens de safari overdag één van de hoofdattracties van Sri Lanka te vinden, een écht lui Luipaard. Op een heel relaxte manier, zonder al te veel andere aanwezigen en hectiek, kunnen we zo mooi genieten van een uit de kluiten gewassen mannetje die ligt te rusten op een 30tal meter van de weg. Voor iedereen een ongelooflijke ervaring en één van de laatste doelstellingen ingelost.

 

Hoewel het klimaat er warm en vochtig is, genieten we in rustig tempo van de natuurpracht. Af en toe verfrissen met een duik in het zwembad of een coctail, daar is ook tijd voor. Ben jij zo'n levensgenieter die hier niet aan kan weerstaan? Leg dan nu je najaarsreis van 2016 vast!

Eindigen doen we in volle vakantiesfeer, aan de kust van Merissa. Een gezapig toeristisch stukje Sri Lanka. Strand met palmbomen, terrasjes en gezellige bars/restaurantjes èn kers op onze 'natuurtaart', op zoek gaan naar het grootste zoogdier ter wereld: de Blauwe vinvis! Een vrij pittige zeetocht en goeie portie geduld werd uiteindelijk toch beloond met een zalige waarneming van deze kanjer. Een half uurtje lang kunnen we genieten van enkele heel dichte waarnemingen waardoor iedereen met een voldaan gevoel kon terug kijken op de reis. Alle doelstellingen bereikt! De laatste ochtend maken we een ultieme afsluiter voor de liefhebbers, nog een laatste excursie omdat we er maar niet genoeg van kunnen krijgen. Indian Brown Mongoose maakt het lijstje van 4 mongoose soorten tijdens de reis compleet! Verdere leukers zijn White-breasted Waterhen, Black Bittern en Striated Heron. Meteen de laatste nieuwe soort van onze diverse natuurreis...

Ondergetekende: David 'Billy' Herman