Hoera! 2018 is het jaar van de vogel

In Amerika werd 2018 uitgeroepen tot het Jaar van de Vogel. Het is immers 100 jaar geleden dat de Migratory Bird Treaty Act – een verdrag dat sindsdien jaar na jaar talloze vogellevens redt – werd ondertekend. Toch zijn nog heel wat vogelsoorten ernstig bedreigd. Reden genoeg dus voor National Geographic, Audubon, Bird Life, Cornell lab of Ornithology en honderden andere organisaties om vogels en vogelbescherming een jaar lang in de kijker zetten.

 

Bird Your World

Je tuin vogelvriendelijk maken, zelf vogelgeluiden leren herkennen, je waarnemingen doorgeven, … het zijn allemaal manieren om een vogelvriendelijke omgeving te creëren voor onze gevederde vrienden. Het hele jaar door zullen de initiatiefnemers tips, reportages en informatie over vogels verspreiden via magazines, televisie en websites. De hashtag #birdyourworld wordt beslist een inspiratiebron om te volgen!

 

 

De Migratory Bird Treaty Act: say what?

In 1918 werd de Migratory Bird Treaty Act ondertekend, één van de eerste milieuverdragen dat internationaal werd onderschreven. Het verdrag kwam er onder druk van onder meer Audubon – Amerika’s grootste vogelbeschermingsorganisatie – die omwille van extreme handel in vogelveren het aantal bedreigde vogelsoorten drastisch zag stijgen. En wanneer je inzoomt op de upper class mode van destijds, dan zie je meteen dat een hoed pas tot z’n recht kwam als er minstens een pluim, of zelfs soms complete vogelvleugels op gedrapeerd waren. Volledige kolonies reigerachtigen en sternen moesten er seizoen na seizoen aan geloven omwille van de modetrends. Ook in onze streken werd volop jacht gemaakt op onder meer de lange, zijdeachtige veren van kleine zilverreigers in de broedperiode. Fijn weetje: het waren vrouwen uit diezelfde upper class in Amerika die een tegenbeweging startten en de eerste vogelbeschermingsbeweging uit de grond stampten.

 

Het belang van zo’n Year of the Bird

Heeft zo’n initiatief als Year of the Bird echt impact op de bescherming van vogels? David Yarnold, CEO van Audubon, gelooft rotsvast van wel. “Dat we met zoveel organisaties onze krachten bundelen om vogels te beschermen is niet nieuw, maar het gebeurt vaak onder de radar. Het is de enige manier om de grootschalige bedreiging van vogels aan te pakken,” verduidelijkt Yarnold. Tijdens dit Jaar van de Vogel vieren we de cruciale rol die vogels spelen in ons leven en de impact die ze hebben op het hele ecosysteem. Bioloog en professor aan Yale University Thomas Lovejoy benadrukt het belang van vogelbescherming voor de rest van het milieu: “als we vogels beschermen, pakken we automatisch bijna alle milieuproblemen in de wereld aan.”

 

Wat kan jij doen?

Met reportages en informatie maak je mensen bewust van de problemen, maar daarmee zijn de vogels nog niet geholpen. Het is de bedoeling om iedereen actief aan de slag te krijgen door tuinen en buurten vogelvriendelijk te maken (dat kan bijvoorbeeld door in je tuin enkele wildere stukjes te laten staan, struiken te planten en te kiezen voor inheemse planten, struiken en bomen), door deel te nemen aan citizen science projecten (zoals je waarnemingen doorgeven of deel te nemen aan het vogeltelweekend van Natuurpunt), of door er mee voor te zorgen dat trekvogels veilig hun bestemming bereiken (door te ijveren voor minder lichtvervuiling of door organisaties als Batumi Raptor Count in Georgië te steunen). Ben je een beginnende vogelkijker? Dan geven we je met plezier deze tips over hoe je een verrekijker kiest. Happy birding!

 

STARLING is vanzelfsprekend zwaar voorstander van vogelbescherming en juicht dit initiatief dan ook enthousiast toe. 

Let’s Bird Our World!