Weekendtip: spot eens een roze spreeuw

Nooit geziene invasie van roze spreeuwen op weg naar België

Het is nog nooit gebeurd, maar nu lijkt de kans groot dat we prijs hebben: er komt een invasie van roze spreeuwen (rosy starling) onze kant op. Deze roze gekleurde neefjes van onze eigen spreeuwen overwinteren in de tropische delen van Azië. In het broedseizoen worden het nomaden: ze vliegen tot in Oost-Europa hun voedsel achterna. Héél soms brengen sprinkhanen en andere insecten de vogels een stuk westelijker. En dat is exact wat nu aan het gebeuren is.

Met duizenden werden ze al gespot in Italië, enkele honderden exemplaren zaten gisteren in Frankrijk. En in Oostende vloog al een eerste duo van de bijzondere vogels voorbij. Sinds het bijhouden van de waarnemingen werden in België nog maar 22 exemplaren van de roze spreeuw gespot. Nog maar 2 keer werden 2 vogels samen gezien. (Bron: Belgian Rare Birds Committee

We verwachten de komende dagen steeds meer exemplaren. Nu is het de kunst om er eentje te zien te krijgen.

Waar spot je de roze spreeuw?

We raden aan om regelmatig de te gaan checken op de site of de app waarnemingen.be van Natuurpunt. Alle fervente vogelkijkers houden deze dagen hun ogen en oren open voor deze vogels. Ze geven hun waarnemingen on the spot door via de app, waardoor iedereen bijna live kan volgen waar de dieren gespot worden. Zit er eentje in jouw buurt? Dan loont het echt de moeite om even te gaan kijken.

Hoe herken je deze speciale vogel?

Het karakteristieke roze verenkleed met donkere kop, vleugels en staart zijn erg opvallend. Bij mannetjes zijn de kleuren het felst. Jonge vogels kunnen op het eerste zicht lijken op onze eigen spreeuw, maar hun snavel is korter en stomp, en hun verenkleed iets ‘lichter’. Op dit filmpje op YouTube zie je beelden en hoor je het geluid van de roze spreeuw.

Heb je het geluk om er eentje te spotten? Vergeet dan niet om je waarneming door te geven via waarnemingen.be, zo kan iedereen mee genieten!

Blijft de roze spreeuw nu in België?

Nee, deze ‘invasie’ is tijdelijk. Roze spreeuwen zijn echte nomaden die de winter doorbrengen in het tropische Azië en in delen van India. Volgend broedseizoen zullen ze wellicht opnieuw gaan zwerven tot ze in onder meer Kazachstan en Bulgarije met duizenden gaan nestelen. 

Waarom vinden we dit bij STARLING geweldig nieuws?

We zijn onwaarschijnlijk geboeid door natuur, en dus ook door vogels en hun gedrag. Als er speciale of zeldzame waarnemingen te beleven vallen, dan zijn we er als de kippen bij. Nu het ook nog eens spreeuwen betreft, de vogel waar we onze naam vandaan halen, dan kan het echt niet meer stuk!

Veel kijkplezier!