Een witte kerst voor iedereen.

Afgelopen tijd konden we in de lage landen genieten van enkele tot de verbeelding sprekende uilensoorten.. We vatten het geheel even kort samen om het overzicht te bewaren.

Een Sperweruileninvasie sijpelde door in de loop van september in Scandinavië. De invasie zette zich verder tot in oktober-november met als resultaat vogels in Denemarken, Estland, Letland, Polen, Duitsland en uiteindelijk ook Nederland! De vogel van Zwolle trok naast de immense belangstelling (werkelijk 1000den kijklustigen) ook de aandacht van ons. Altijd een heerlijke soort om van te genieten. Nog steeds kun je deze vogel gaan bewonderen! Best wel de moeite waard om eens te gaan kijken..

Afgelopen weekend was dan België aan de beurt. Het zat er lichtjes aan te komen maar niks was zeker. Aan de oostkust van Noord-Amerika wordt op dit ogenblik de grootste invasie Sneeuwuilen sinds decennia genoteerd. Half december werd zelfs een vogel op een containerschip waargenomen. In vogelaarstermen noemen we zoiets ship-assisted. De hoop was groot dat deze vogel in Antwerpen zou aanmeren maar een waarneming bleef uit. Tot een Waalse collega zaterdag een (de?) Sneeuwuil opmerkte aan de Westdam van Zeebrugge. Met veel interesse als gevolg! Onderaan zien we enkele sfeerbeeldjes van deze vogel en het volledige verhaal vind je hier.

Tot slot, begin december werd eveneens een Dwerguil in Nederland gevonden maar deze vogel bleef helaas maar enkele dagen ter plaatse. Vandaag werd de vogel echter terug gezien dus wie weet scoren we wel een zuivere hattrick.. Dat zou pas uniek zijn!