Zeeland 's winters is een winner!

Zo vlakbij en toch waan je je in een ver Scandinavisch land.. Zeeland in Nederland! Het laatste weekend van 2013 konden we in onze vrije tijd genieten van een door Vogelwerkgroep Mergus (Noord-West-Vlaanderen) georganiseerde uitstap naar Zeeland. De weergoden waren ons enorm goed gezind en continu met de zon op onze snoet, toerden we van hotspot naar hotspot.

De twee meest sensationele plekken van Zeeland zijn ongetwijfeld Brouwersdam en de Prunjepolder. De eerste is een verbindingsdijk tussen twee 'eilanden' waar de omstandigheden subliem zijn voor zeevogels. Deze soorten kenmerken zich dat ze zelden goed te zien zijn vanaf land. Hier is het echter gegarandeerd succes. De gemengde groepen Brilduiker en Middelste zaagbek zijn op zijn zachtst gezegd impressionant te noemen. Letterlijk 10-tallen tot 100den van deze beauty's klusteren hier samen. Neem daar nog Zwarte zee-enden, Eiders en de meest spectaculaire 'zee-eenden', namelijk de IJseenden bij, en het plaatje is compleet! Of wat dacht je van groepjes Kuifduikers en Roodhalsfuten met kers op de taart de vele Roodkeelduikers die af en aan vliegen. Met wat geluk vind je zelfs een éénzame IJsduiker die druk in de weer is..

Tweede niet te missen ontmoetingsplaats voor vogels is de Prunjepolder. Dit mekka voor watervogels is een vrij recent natuurontwikkelingsgebied die zonder twijfel een schot in de roos is. Geen 100den, geen 1000den maar 10.000den vogels troepen hier samen. Een spektakel waar we in België alleen maar kunnen van dromen. Het lijkt wel of alle vogels van de Uitkerkse polder, het Zwin, de Blankaart èn de Doelpolder opeen gepakt zitten in 1 gebied. Verrekijkers en telescopen aan de kant en gewoon genieten.. Ongeziene aantallen ganzen, Goudplevieren, Kemphanen en eenden van de meest uieenlopende soorten. Het is een schouwspel waar je met open mond naar staat te kijken en de ideale afsluiter voor een gevulde dag vol diversiteit en topwaarnemingen!

Kleine groepen vrienden en/of familie, afdelingen van natuurverenigingen of vogelwerkgroepen kunnen ons altijd vrijblijvend contacteren om dergelijke trips te organiseren.